Smiltsērkšķu pielietojums

Smiltsērkšķis ir ērkšķains lapu krūms vai koks, kur tas ir atkarība no tā cik daudz ir stumbru, kas izaug 3 līdz 6, dažreiz pat 10 m augstumu. Šaurajām, smiltsērkšķa lapām ir puses ir atšķirīgas - augšā tām ir izraibinātas ar maziem bālganiem plankumiem uz gaiši zaļa fona, lapas apakšā - sudraba vai zelta krāsas zvīņas. Īstenībā auglis smiltsērkšķu ogai ir iekšā, bet apkārt riekstam ir dzeltens pildījums. Tā kā augam ir dzeltenīga krāsa to sauc arī par par "koku no zelta". Smiltsērkšķi ir bagātināti ar cukuriem, organiskajām skābēm, tanīnu, kvercetīnu, cinku, boru un dzelzi. Nevar aizmirst par smiltsērkšķu eļļas bagātīgo saturu, kas ogos tās ir 12%.
Uzzināt vairāk - https://amberfarm.lv/
Smiltsērkšķu ogu izmantošana
Svaigas smiltsērkšķu ogas satur lielu devu A, C, un B grupas vitamīnus, kā arī folskābi un tokoferolu, kas ir īpaši labvēlīgs grūtniecēm. Turklāt smiltsērkšķi ietver sevī mikroelementus - silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas sniedz iespēju saglabāt visu iespējamo bioloģiski aktīvo sastāvdaļu sastāvu. Sasaldētas smiltsērkšķu ogas var glabāt ļoti ilgu laiku, jo tās nezaudē savas īpašības. Izkaltētos augus pārdod aptiekās, taču tos var kaltēt arī mājas apstākļos. Tie jānopērk ražas vākšanas brīdī un tad visu gadu var apgādāt savu ģimeni ar dabiskiem vitamīniem.
Varianti, kā lietot smiltsērkšķi
Smiltsērkšķu ogas var izmantot dažādos veidos, tas nesamazinās to ietekmi uz cilvēka organismu. Svaigi spiesta smiltsērkšķu sula var būt izmantota kā salātu un konditorejas izstrādājumu papildus sastāvdaļa. Lai izmantot smiltsērkšķu ogas veselības uzlabošanā, to vienkāršāk ir lietot kā karstu dzērienu piedevu. Piemēram, ieilguša klepus gadījumā, ir labi lietot tēju ar smiltsērkšķi, ingveru un medu. Smiltsērkšķi pieder pie tiem retajiem augiem, kas pie saldēšanas nezaudē savas labās īpašības. Tāpēc, smiltsērkšķu ogas ziemai ievieto ledusskapī un ogas būs nemainīgas, kā nesen salasītas. Bet kā jebkuram no ārstnieciskiem augiem arī smiltsērkšķu ogām ir ierobežojumi. Smiltsērkšķi un to produkti nav ieteicami cilvēkiem ar kuņģa slimībām, ja ir aizkuņģa dziedzera vai žultspūšļa iekaisums, hepatītu un akūtu aknu mazspēju, ja ir akmeņi nierēs, ka arī jāskatās vai nav alerģija uz karotīnu vai kādu citu sastāvdaļu.
Smiltsērkšķu pieejamība
Latvijā ir ļoti daudz dažādu smiltsērkšķu saimniecību, protams, ne mazāk ir arī to, kas ražo no smiltsērkšķiem dažādus produktus. Tirgus ir pārpilns ar smiltsērkšķu eļļu izvēli un dažādu cenu diapazonu. Bieži vien rodas jautājums, kā izvēlēties labāko. Nenoliedzami, šeit nestrādā teiciens - jo lētāk, jo labāk. Tika vajag padomāt, cik daudz smiltsērkšķu ogu nepieciešams tikai viena litra eļļas pagatavošanai - ap diviem simtiem kg. Tas ir iespaidīgi. Izvēloties savu smiltsērkšķu produkcijas pārdevēju, vēlams to papētīt un pārliecināties vai ir visas vajadzīgās atļaujas.